Inspiring Women Series – deel 2: Élodie Ouédraogo

Foto afkomstig van haar Instagrampagina @elodie_ouedraogo.

Verkies je video boven tekst om meer te weten te komen over Élodie Ouédraogo? Bekijk dan deze video die ik maakte.

Wie ze is

Élodie Ouédraogo is een voormalig olympisch atlete en vandaag heeft ze een eigen modelabel en is ze een bekend televisiefiguur. Ze is van Burkinese afkomst, maar kwam al op jonge leeftijd terecht bij een Belgisch pleeggezin. Haar levensverhaal snapt ze zelf niet echt goed, zei ze in Het Huis op één. Ze sprak er over haar afkomst en over hoe ze de puzzelstukjes vandaag nog steeds aan het verzamelen is. Toen ze achttien werd, nam ze de Belgische nationaliteit aan. Ze kreeg haar atletiekopleiding in België en dus was het ook logisch om België te representeren in haar sportcarrière. Op persoonlijk vlak is ze samen met Jeroom, een cartoonist die bekendstaat om zijn aparte humor, en samen hebben ze ook een zoontje: Remus.

Wat ze doet

Élodie Ouédraogo heeft een succesvolle carrière als atlete opgebouwd. In de beginjaren combineerde ze haar trainingen met een studie journalistiek in Mechelen. Ze liep toen ook stage bij ELLE België en nadien werkte ze er nog enkele jaren. Natuurlijk bleef ze zich inzetten voor topsport, waarbij ze zich specialiseerde in het sprinten en hordelopen. Ze gaf in interviews aan dat ze altijd van thuis meegekregen heeft om sport te beoefenen. Ze deed een hele tijd aan judo, maar uiteindelijk bleek het dat ze toch beter was in het sprinten en zo begon ze dit ook leuk te vinden. Een hoogtepunt in haar carrière was een gouden medaille op de 4x 100 meter estafette op de Olympische Spelen van 2008 in Beijing. Olivia Borlée maakte toen deel uit van de groep. En met haar begon Élodie later het modelabel 42|54 van multifunctionele sportkledij. De kledij is online verkrijgbaar, maar ook in enkele winkels in België, Nederland, Amerika, China…

Daarnaast is ze ook regelmatig te zien op tv. Zo nam ze in 2018 deel aan Dancing with the Stars. Recent kwam ze ook in de media door mee te werken aan Te Gek!?, een initiatief om het taboe rond geestelijke gezondheid tegen te gaan. Hiervoor ontwierp Élodie een muts waarbij de naden langs buiten zitten, ook het Atomium kreeg een grote versie van deze muts. Het verhaal erachter is dat hoe je je vanbinnen voelt ook zichtbaar zou mogen zijn langs de buitenkant. Volgende quote van haar staat op de website van Te Gek!?:

“In de sportwereld wordt er weinig gesproken over wat er zich in het hoofd afspeelt. Bij een topsporter kunnen we een fit lijf gemakkelijk benoemen, maar een fit hoofd is minstens even belangrijk. Dat dilemma heb ik met deze muts symbolisch proberen aan te kaarten.”

Waarom ze een voorbeeld is

Élodie Ouédraogo staat enorm optimistisch in het leven. Toch heeft ze het niet altijd makkelijk. Ze heeft bijvoorbeeld vaak te maken gekregen met racisme. Zo werd haar auto verschillende keren vernield. Ze heeft de keuze gemaakt om hier in het verleden niet te veel over te praten omdat ze naar eigen zeggen niet in de slachtofferrol wilde kruipen. In deze podcast zegt ze dat hier ook geen ruimte voor was in topsport: “Je wordt betaald om te lopen, niet om een mening te hebben”. Vandaag praat ze er wel vlotter over omdat ze zich er zelf ook goed bij voelt.

Vooral na de moord op George Floyd in de Verenigde Staten was ze gedegouteerd en sprak ze zich er ook sneller over uit. Ze schreef onder andere deze column in Feeling. Tegenwoordig zet ze zich daarnaast in voor mentale gezondheid door bijvoorbeeld mee te werken aan de Te Gek!?-campagne. Daarbij gaat ze zelf enorm goed om met haar zoektocht naar wie ze is en waar ze vandaan komt. Als zwarte vrouw van Burkinese afkomst opgroeien in een wit Belgisch gezin, zal ongetwijfeld uitdagingen met zich hebben meegebracht in de zoektocht naar haar eigen identiteit. Zelf blijft ze echter gemotiveerd op zoek gaan naar waar ze vandaan komt en hoe dit haar vormt. Door haar relatie met een witte man, toont ze bovendien dat liefde geen huidskleur kent.

Om het kort samen te vatten is Élodie Ouédraogo een inspirerende vrouw omdat ze een fantastische sportcarrière heeft uitgebouwd, een eigen modelabel heeft opgericht, opkomt voor mentale gezondheid, haar stem aan het vinden is om zich uit te spreken over racisme en omdat ze op een optimistische en positieve manier op zoek gaat naar haar eigen identiteit.

Meer over de Inspiring Women Series

Volg mij op Facebook en Instagram om updates te krijgen van mijn blog!