Inspiring Women Series – deel 3: Priyanka Chopra Jonas

Foto afkomstig van haar Instagrampagina @priyankachopra.

Verkies je video boven tekst om meer te weten te komen over Priyanka Chopra Jonas? Bekijk dan deze video die ik maakte.

Wie ze is

Priyanka Chopra Jonas is een bekend actrice, filmproducer en schrijfster. De meesten zullen haar kennen van haar hoofdrol als FBI-agente in de Amerikaanse serie Quantico. Voordat ze in Hollywood bekend raakte, had ze al een grote status verworven in de Bollywood-wereld. Chopra is van Indiase afkomst, maar bracht een deel van haar jeugd door in de Verenigde Staten. Daarna ging ze wel terug naar India, waar ze aan missverkiezingen begon deel te nemen. In 2000, toen ze 18 jaar was, werd ze tot Miss World verkozen als vijfde Indiase deelneemster ooit. Vanaf dan startte haar carrière in de media. Ze was van plan om te gaan studeren, maar door alle kansen die op haar pad kwamen, is ze in een heel andere wereld beland.

Priyanka zet haar bekendheid in op een goede manier. Zo komt ze op voor mensenrechten, vrouwenrechten en steunt ze verschillende goede doelen. In 2018 trouwde ze met Nick Jonas (1/3de van de Jonas Brothers). In de pers werd er uitgebreid geschreven over de bruiloft. Er waren dan ook verschillende ceremonies, zowel christelijke als traditionele hindoe-ceremonies, verspreid over meerdere dagen. Ze voegde toen ook officieel Nicks achternaam toe aan de hare. Tijdens een interview met Jimmy Fallon in The Tonight Show zei ze dat ze de naam toevoegde in plaats van de hare te vervangen “omdat ze een geheel is op haar eentje, maar hij wel een toevoeging is aan haar leven”, gevolgd door een groot applaus.

Wat ze doet

Door verkozen te worden tot Miss World, kreeg ze een grote bekendheid en kwamen er veel kansen op haar pad. Ze kreeg onder meer enkele rollen in Indiase films. Ze werden niet allemaal even goed onthaald, maar haar bekendheid vergrootte doorheen de jaren wel. Ze maakte haar debuut in Bollywood in 2003 met de film The Hero: Love Story of a Spy en veel rollen kwamen haar weg in de daarop volgende jaren. In Hollywood brak ze door in 2015 toen ze Alex Parrish speelde in de ABC-serie Quantico. In 2017 acteerde ze in de remake van Baywatch naast onder meer Dwayne Johnson en Zac Efron. In 2019 ging ze terug naar de Hindi-talige cinema met de film The Sky Is Pink. Nog recent speelde ze een rol in The White Tiger, een film waarvan ze uitvoerend producent was. Haar eigen productiehuis heet Purple Pebble Pictures, waarmee ze films maakt met een klein budget en nieuw talent promoot in de Indiase filmindustrie.

Daarnaast is Chopra ook een tijd actief geweest in de muziekwereld. In 2012 kwam ‘In My City’ met Will.i.am uit en in 2013 ‘Exotic’ met Pitbull. En in 2014 bracht ze een derde single uit: een cover van ‘I Can’t Make You Love Me’ van Bonnie Raitt. Ook in het schrijven heeft ze een carrière uitgebouwd. In 2009 startte ze met een column in the Hindustan Times. Ook na de 50 columns die ze schreef voor de krant, bleef ze schrijven voor verschillende media. In 2012 schreef ze een column voor The Times of India over het gebrek aan veiligheid voor vrouwen in de straten van Mumbai. In een tekst in The Guardian bekritiseerde ze in 2014 genitale mutilate bij vrouwen en kindhuwelijken en in The New York Times schreef ze een opiniestuk over het belang van scholing voor meisjes. Later in 2014 begon ze een maandelijkse column in Elle. In 2021 kwam dan uiteindelijk haar langverwachte levensverhaal uit: ‘Unfinished’. Het boek is al een New York Times best seller in de VS en ook in India staat het boek bovenaan op de Nielsen Books bestsellerlijst.

In dat alles is ze nooit haar eigen identiteit verloren. Haar ouders hadden een medische functie in het leger waardoor ze vaak verhuisden doorheen India. In interviews geeft Priyanka aan dat ze toen al wist dat ze net als haar ouders anderen wilde helpen. Ze zet zich nu dan ook in voor enorm veel goede doelen. In 2016 ontving ze de Padma Shri, een van de hoogste onderscheidingen voor Indiase burgers uitgereikt door de overheid. Door Time werd ze daarnaast opgenomen in de lijst van 100 mensen met de meeste invloed ter wereld. Ook op sociale media is ze trouwens een grote bekendheid. Tot slot heeft ze ook wassen beelden bij Madame Tussauds waarvan één in New York City.

Waarom ze een voorbeeld is

 Priyanka Chopra heeft een eigen stichting: The Priyanka Chopra Foundation for Health and Education. Hiermee steunt ze chronisch zieke kinderen over de hele wereld door bijvoorbeeld activiteiten aan te bieden om hen af te leiden van de ziekte en hen op een bepaalde manier een normaal leven te geven. Chopra spreekt zich ook vaak uit over vrouwenrechten, de loonkloof en het belang van goede scholing voor meisjes. Al sinds 2006 werkt ze met UNICEF. In 2016 werd ze benoemd tot een Global UNICEF Goodwill Ambassador. Ze ontving ook meerdere awards voor haar liefdadigheidswerk.

In India, en bij uitbreiding de rest van de wereld, wordt er heel erg naar haar opgekeken. Ze is met haar Indiase afkomst een pionier in veel zaken en ze toont dus aan veel jonge meisjes dat het mogelijk is om grootse dingen te bereiken. In haar thuisland zien ze haar als het ultieme voorbeeld (door haar grote rol in zowel Bollywood als Hollywood) dat er ook in de westerse wereld plaats is om de Indiase cultuur te omarmen. Priyanka heeft met veel vooroordelen te maken gekregen, zeker in het begin van haar carrière, maar is altijd trouw gebleven aan zichzelf. Vandaag krijgt ze soms nog kritiek op bijvoorbeeld haar huwelijk omdat ze tien jaar ouder is dan haar man. Mocht het leeftijdsverschil omgekeerd zijn, zou er nochtans niet zo veel kritiek komen. Op dat vlak hebben we dus zeker nog een lange weg te gaan en onder meer Priyanka Chopra Jonas is een spilfiguur in die weg. 

Meer over de Inspiring Women Series

Volg mij op Facebook en Instagram om updates te krijgen van mijn blog!