Inspiring Women Series – deel 1: Viola Davis

Foto afkomstig van haar Instagrampagina @violadavis, genomen door haar dochter Genesis.

Verkies je video boven tekst om meer te weten te komen over Viola Davis? Bekijk dan deze video die ik maakte.

Wie ze is

Viola Davis is een actrice die de meesten zullen kennen van haar rol als Annalise Keating in How to Get Away with Murder. Ze is geboren in South Carolina, maar verhuisde al snel naar Rhode Island en is de jongste van zes kinderen. Haar jeugd was niet makkelijk. Viola geeft aan te zijn opgegroeid in armoede en dat ze nooit echt kind heeft kunnen zijn.

In een interview met Tina Brown op het ‘Women in the World Salon’ in Los Angeles (te bekijken via deze link) geeft ze aan dat er zelfs ratten in haar kamer zaten toen ze ’s nachts probeerde te slapen. Ondanks deze moeilijke start, heeft ze enorm veel bereikt in haar leven. Na haar studies aan Rhode Island College ging ze naar Juilliard School, wat het begin van haar carrière als actrice betekende. Op persoonlijk vlak is ze getrouwd met Julius Tennon en samen hebben ze een geadopteerde dochter; Genesis. Haar man heeft ook reeds twee kinderen uit een vorig huwelijk.

Wat ze doet

Viola Davis startte haar carrière met kleine rollen in films en series en rollen in producties off en on Broadway. Al snel kreeg ze heel goede reacties op haar acteertalent. Intussen heeft ze dan ook talloze prijzen ontvangen. Zo was ze onder meer de eerste zwarte actrice ooit die de ‘Triple Crown of Acting’ behaalde. Dit betekent dat ze een Oscar, een Emmy én een Tony won in een acteercategorie. In 2017 kreeg ze bovendien een ster op de Hollywood Walk of Fame. Time Magazine benoemde haar ook tot één van de 100 ‘most influential people in the world’ in 2012 en 2017.

Toch komt ze als zwarte vrouw nog veel uitdagingen tegen en krijgt ze minder kansen en minder loon dan haar witte collega’s. Ze haalt dit probleem dan ook vaak aan in interviews of speeches. Ze komt daarbij actief op voor mensenrechten, gelijke rechten voor vrouwen en specifiek voor vrouwen van kleur. Vandaag heeft ze samen met haar man ook een eigen productiehuis: JuVee Productions waarmee ze verhalen brengt met acteurs die de samenleving representeren.

Waarom ze een voorbeeld is

Viola Davis is op veel vlakken een voorbeeld. Ondanks haar moeilijke start in het leven, maakte ze enorme carrière en zet ze zich nu in voor de mensen die geen stem hebben of die in dezelfde situatie zitten als zij ooit zat. Sinds 2014 werkt ze zo samen met ‘Hunger Is’ om honger bij kinderen in Amerika aan halt toe te roepen.

Daarnaast komt ze actief op voor vrouwenrechten en ook specifiek voor rechten van vrouwen van kleur. Op de Women’s March in 2018 in L.A. sprak ze het publiek toe met een krachtige speech (deze kan je hier bekijken). Ze haalde de onthutsende cijfers aan van seksueel geweld tegen vrouwen en wilde een stem geven aan de vrouwen die het zwijgen worden opgelegd. Ze sprak er over #MeToo en over de plicht die iedereen heeft om elke dag opnieuw vooruitgang voor iedereen te stimuleren. Dat we niet alleen moeten strijden om de zaken die onszelf beïnvloeden beter te maken, maar voor de rechten van iedereen: zolang we niet allemaal vrij zijn, is niemand van ons dat.

Lees hieronder een deel van haar speech:

“I am speaking today not just for the ‘Me Toos’, because I was a ‘Me Too’, but when I raise my hand, I am aware of all the women who are still in silence. The women who are faceless. The women who don’t have the money and don’t have the constitution and who don’t have the confidence and who don’t have the images in our media that gives them a sense of self-worth enough to break their silence that is rooted in the shame of assault and rooted in the stigma of assault.”

“Nothing and no one can be great without a cost. I am always introduced as an award-winning actor, but my testimony is one of poverty, of one being assaulted and very much seeing a childhood that was robbed from me. I know that every single day when I think of that, I know the trauma of those events are still with me today … That’s what allows me to listen to the women who still sit in silence.”

Door de vele moeite die Viola Davis steekt in het strijden voor vrouwenrechten en het aankaarten van racisme en door het feit dat ze letterlijk is begonnen van niets en toch zo veel heeft bereikt, is zij een enorm inspirerende vrouw.

Meer over de Inspiring Women Series

Volg mij op Facebook en Instagram om updates te krijgen van mijn blog!