Thuis door het coronavirus, wat nu?

Thuis door het coronavirus, wat nu?

Het zijn rare tijden, ik denk dat we allemaal wel even met onze neus op het feit zijn gedrukt dat we heel veel als vanzelfsprekend beschouwen en dat we op het einde van de dag heel machteloos staan. 

Nu velen van ons noodgedwongen thuis zitten, hebben we opeens wel heel veel tijd…

We hebben het altijd druk door verplichtingen op school of op het werk en door het onderhouden van sociale contacten. Minstens één van deze twee is nu voor veel mensen opeens weggevallen. Ongelooflijk wat een aanpassing dit voor iedereen is. Elk soort huishouden moet zich op een eigen manier aan de nieuwe maatregelen aanpassen. Bij mij resulteert de lockdown ‘light’ in heel veel tijd over te hebben. Natuurlijk blijven de digitale lessen er, maar de tijd die je wint door niet onderweg hoeven te zijn, is immens. Opeens heb je enorm veel tijd ter beschikking die je anders niet hebt. Maar wat doe je in godsnaam met die tijd? We worden gedwongen onze routines volledig aan te passen

Onze drukke agenda’s doen er niet meer toe

Heel wat mensen klagen in het dagelijkse leven over hun drukke agenda’s, maar wat als je agenda opeens bijna helemaal leeg is zoals nu… Iedereen lijkt het er moeilijk mee te hebben. Zo zie je maar dat we als mensen die drukte ergens nodig hebben om te functioneren. We zijn zo gewend geraakt aan dat snelle ritme van het leven dat we vergeten tijd te nemen voor onszelf. Wel, nu kan dat. Lees een boek dat al lang in je kast ligt, hou eindelijk eens die nodige kuis in je kleerkast of begin een onlinecursus yoga. Het kan allemaal! Natuurlijk – en gelukkig – kunnen heel veel mensen nog steeds van thuis uit werken, maar de tijd die je anders aan sociale contacten zou besteden heb je nu helemaal voor jezelf.

Heel klein in deze grote wereld

Vanzelfsprekend komen hierbij zowel voordelen als nadelen kijken. Je hebt aan de ene kant tijd om alles voor jezelf op een rijtje te zetten. Aan de andere kant voelen heel wat mensen zich juist heel eenzaam nu. Ook het gevoel van machteloosheid en gewoon het gevoel van maar heel klein te zijn, overvalt je in deze situatie. Zelfs simpelweg naar de supermarkt gaan voor voedsel is nu al een grote opdracht. We moeten heel wat dingen laten die we gewoon zijn om te doen, maar tegelijkertijd zijn dat slechts luxeproblemen. Niet kunnen reizen, op restaurant gaan enzovoort zijn geen noodzakelijke dingen en dat moet iedereen zich voor ogen blijven houden.

Wees solidair en draag je steentje bij

We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, of je nu arm of rijk bent, welke huidskleur je ook hebt… Niemand ontsnapt eraan. Door in deze situatie te zitten, zie je dat we uiteindelijk allemaal gelijk zijn en gezondheid voor iedereen het allerbelangrijkste is. Zonder een goede gezondheid zijn we niets. Nu we met z’n allen in deze lockdown zitten, is het belangrijk dat elk van ons solidariteit toont. Daarom is het ook frustrerend om te zien hoe mensen opeens massaal gaan hamsteren. Er is genoeg voor iedereen, dat is al duizend keer gezegd. Maak deze crisis dus niet nodeloos erger door enkel aan jezelf te denken.

Wees in plaats daarvan dankbaar voor iedereen in de zorgsector en andere cruciale beroepen die zich inzetten voor anderen in deze moeilijke tijden. Draag ook jouw steentje bij door ‘in uw kot te blijven’. Het algemene belang is tenslotte ook jouw belang, het is absoluut onverantwoord en verschrikkelijk egoïstisch als je je nu niet aan de maatregelen houdt. Doe gewoon wat van jou verwacht wordt… Des te sneller we deze crisis achter ons zullen kunnen laten. In de tussentijd wens ik jullie en iedereen waar jullie van houden een goede gezondheid toe, blijf gezond!

Hoe kijk jij naar de coronacrisis? Heb je misschien originele ideeën om je thuis bezig te houden? Laat het me weten in de reacties!