Boekentip: Hou van mij! – Anja Feliers

Boekreview Hou van mij! Anja Feliers

‘Hou van mij!’ geschreven door Anja Feliers is een ideaal boek om even aan het dagelijkse leven te ontsnappen, iets wat dezer dagen wel van pas kan komen. Waarom je het moet lezen? Dat vind je hier (zonder spoilers weliswaar)!

Spannend, mysterieus en obsessief

Deze psychologische thriller is het eerste boek in de reeks over psychologe en docente Kathleen. Toch is ‘Hou van mij!’ een afgerond verhaal dat niet doet vermoeden dat er een vervolg komt. Je hoeft dus zeker niet alle boeken in de reeks te lezen om te weten hoe het verhaal eindigt. 

Het verhaal (zonder spoilers)

In ’Hou van mij!’ maakt de twintigjarige student Matthias avances bij hoofdpersonage Kathleen. Ze wijst hem af en vanaf dan gebeuren er allerlei vreemde dingen in haar leven. Tot overmaat van ramp begint haar tienerdochter Julie dan een relatie met Matthias. Een inbraak, bedreigingen, lastig gevallen worden, een ongeval… Kathleen krijgt te maken met stalking. Toch lijkt niemand haar te geloven wanneer ze haar vermoedens deelt.

Het verhaal gaat vooral over gevoelens die niet beantwoord worden en van daar gaat het eigenlijk mis. De titel “Hou van mij!” en dan vooral dat uitroepteken op het einde van de zin geeft de obsessieve liefde aan die in het verhaal een grote rol speelt. Doorheen het hele verhaal blijf je in spanning zitten en wil je weten wie er verantwoordelijk is voor alle vreemde dingen die gebeuren in het leven van de moeder en dochter: is het Matthias of is het toch iemand anders?

Alle gebeurtenissen spelen zich af in Oud-Rekem, België. De schrijfster Anja Feliers woont ook zelf in die buurt. Aangezien het verhaal gewoon plaatsvindt in eigen land, heeft het boek ook een heel herkenbaar aspect. De omgeving wordt steeds heel nauwkeurig beschreven. Door deze levendige beschrijving in combinatie met de herkenbaarheid voelt het boek soms aan als een film.

De belangrijkste personages

Kathleen is naast lerares psychologie aan de universiteit ook zelf psychologe. Haar dochter is de belangrijkste persoon in haar leven en Kathleen heeft haar eigen leven eigenlijk sinds haar scheiding wat op stop gezet om haar dochter Julie alle kansen te kunnen geven. Nu Julie stilaan haar eigen leven leidt, voelt Kathleen dat er een plaatsje vrij gekomen is voor een man. Ze heeft het wel moeilijk met het feit dat haar ex-man – Marc – al zo veel vriendinnen heeft gehad na de scheiding. Het ergst van al vindt Kathleen dat al zijn vriendinnen in de 20 zijn en dat hij nooit terughoudend is om hen aan zijn dochter voor te stellen, zelfs wanneer de relatie nog niet zo serieus is. Kathleen is op dat vlak heel anders. Ze zou een man pas voorstellen wanneer ze zeker wist dat hij een waardige toevoeging zou zijn aan Julies leven. Hoewel Marc en Kathleen gescheiden zijn, komen ze nog steeds goed overeen. Marc is zelfs nog een goede vriend. Als er iets is met Julie of Kathleen zal hij de eerste zijn die er staat.

Julie is een zeventienjarig meisje dat heel volwassen en zelfstandig is. De scheiding van haar ouders heeft haar sterker gemaakt en de band met haar mama is ook enorm goed. Voor haar is Kathleen niet alleen een mama maar ook een vriendin. Hun band wordt wel wat moeilijker wanneer Julie een relatie start met Matthias terwijl Kathleen hem allesbehalve vertrouwt. Alles wat Matthias doet lijkt dan ook verdacht. 

Marc heeft, hoewel hij een relatie heeft met de jonge twintiger Kim, nog gevoelens voor Kathleen. Van zodra hij te weten komt dat Kathleen een relatie is begonnen met zijn beste vriend Lucas, merk je dat er jaloezie in het spel komt. Kathleen is daar allesbehalve blij mee. Net nu zij ook opnieuw begint, komt Marc weer met het verleden naar boven.

Overtuigd?

Zo, nu weet je al wat meer over het boek en de belangrijkste personages. Kun je momenteel wel wat spanning en mysterie gebruiken? Dan raad ik het je absoluut aan! Je vindt het boek op dit moment voor € 13 op bol.comLaat het me ook zeker weten in de reacties als je beslist het boek te gaan lezen.

Meer boekentips vind je in deze artikels:

Volg mij op Facebook en Instagram om updates te krijgen van mijn blog!