Waarom Internationale Vrouwendag nog steeds nodig is

Waarom Internationale Vrouwendag nog steeds nodig is

Click here to read the English version of this post.

Vandaag, 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. Je zou kunnen zeggen: is dat echt nodig om een speciale dag te hebben waar we ons even met z’n allen focussen op de ongelijkheden? Mijn antwoord daarop is: ja, het is nodig. Vrijdag kwam nog in het nieuws dat president Maduro van Venezuela vrouwen aanmoedigt om zes kinderen te krijgen. Fantastisch alweer… Een man die vrouwen gaat opleggen wat ze moeten doen én dat in 2020. Wat is er zo moeilijk te begrijpen aan het feit dat vrouwen het recht hebben om zelf te beslissen over hun lichaam? Zou dit niet gewoon vanzelfsprekend moeten zijn?

Hoe vrouwen benadeeld worden in de maatschappij

Abortusdebat

Jammer genoeg bevinden we ons vaak ver weg van dat ideale scenario. Ik heb het gevoel dat er over onze rechten als vrouw constant een debat heerst dat grotendeels gevoerd wordt door mannen. Het debat over de uitbreiding van de abortuswet bijvoorbeeld. Weet je nog die tijd waar de voorgestelde uitbreiding van de abortuswet bijna elke dag in het nieuws kwam? Het leek erop dat er geen twijfel was dat die uitbreiding er ging komen. Elke dag legden de nieuwsankers de kwestie zorgvuldig uit: abortus zou mogelijk zijn tot 18 weken na de bevruchting in plaats van 12, de verplichte bedenktijd zou van 6 dagen naar 48 uur gaan en abortus zou nooit meer strafbaar kunnen zijn. Toch kwam er daarop veel tegenspraak door N-VA en CD&V. En zo is de toekomst van die nieuwe wet opnieuw onzeker. Ik snap niet dat abortus vandaag nog zo omstreden is. Waarom zou een vrouw bij een ongewenste zwangerschap niet de beslissing mogen nemen om die te beëindigen? Mocht abortus mannen aangaan, zou de wet er waarschijnlijk al lang zijn gekomen.  

Advertentie door de Oscars geweerd

Dat heel wat ‘vrouwendingen’ nog steeds een taboe zijn, werd ook pijnlijk duidelijk op de Oscars dit jaar. Een advertentie voor producten voor na een bevalling werd geweerd door televisie- en radiobedrijf ABC omdat het reclamefilmpje ‘te grafisch’ zou geweest zijn. In het filmpje was de buik van een vrouw te zien net na de geboorte van haar kind en zag je haar moeite hebben met nog allerlei ongemakken die erbij komen kijken. Voor de Oscars was dit blijkbaar té confronterend. Nochtans is dit iets waar veel vrouwen na de geboorte van een kind last van hebben en bijgevolg ook producten voor nodig hebben. Het bannen van dit filmpje geeft de boodschap dat vrouwen nooit mogen laten blijken last te hebben van iets persoonlijks. Alsof het taboe is om daarover te praten, laat staan er andere mensen mee te confronteren. Kortom, ze mogen (lees: moeten) kinderen op de wereld zetten, maar ‘zwijg alsjeblieft over de ongemakken als gevolg daarvan’.

1 op de 5 Belgische vrouwen werd ooit verkracht

Nog in het nieuws deze week: 1 op de 5 Belgische vrouwen werd ooit verkracht. Dat zijn onthutsende cijfers. En het gebeurt dus ook wel degelijk dichtbij huis. Het is niet alleen de ver-van-ons-bed-show met wat er in Venezuela aan de gang is of een filmpje dat geweerd wordt van de Oscars. Het kan iedereen overkomen, ook in je naaste omgeving. Het is gewoon triest dat dit nog zo veel gebeurt en toch nog relatief weinig aandacht krijgt. Het grootste probleem, dat volgens mij ook aan de basis van ongelijkheid ligt, is het gebrek aan respect. Ik weet niet waar en wanneer het fout gaat bij die jongens en mannen, maar het feit is dat er iets grondig misloopt in onze maatschappij.

Each for Equal

In Brussel vieren ze een hele ‘Week van de Vrouw’ en daar staat deze editie in het teken van ‘bondgenoten van de strijd voor vrouwenrechten’ (ook het wereldwijde thema dit jaar is ‘Each for Equal’). Hiermee willen ze laten weten dat ook mannen feminist kunnen zijn. Laat ons dus hopen dat die groep bondgenoten blijft uitbreiden tot er geen andere groep meer bestaat. Maar laat ons niet alleen hopen… dat is niet genoeg.

We moeten van ons blijven laten horen. #MeToo is belangrijk en mag niet in het belachelijke getrokken worden zoals vaak het geval is in de commentarensectie op Facebook. Begrijp me niet verkeerd, er is al veel verbeterd tegenover het verleden, maar nog niet genoeg. Het blijft daarom belangrijk om te blijven tonen wat er misgaat in de maatschappij en vooral om te tonen dat er alternatieven zijn. Dat een gelijke behandeling en gelijke rechten gewoonweg voor iedereen goed zijn.

Lees op deze website alles over Internationale Vrouwendag.


Meer lezen over feminisme? Lees dan ook deze blogposts!

Volg mij op Facebook en Instagram om updates te krijgen van mijn blog!