Menstruatie zou geen taboe mogen zijn

opiniestuk taboe menstruatie

Als je weet dat iedereen met een vrouwelijk lichaam elke maand menstrueert voor het grootste deel van het leven, dan lijkt het bijna niet te geloven dat alles wat bij menstruatie komt kijken bijna niet zichtbaar is in onze maatschappij. Van jongs af aan krijgen we dan ook mee dat dit iets is dat je beter verstopt.

Heel veel zaken zijn nochtans niet vanzelfsprekend wanneer het die tijd van de maand is. Bijgevolg is het soms belachelijk moeilijk om het te verbergen voor de buitenwereld. Bij hevige bloedingen, bijvoorbeeld, is het nodig om vaak naar de wc te gaan om van tampon of maandverband te veranderen. Vroeger had ook ik dagen dat ik zelfs de meest absorberende tampon twee keer per uur moest vervangen. Makkelijker gezegd dan gedaan.

Hoe de maatschappij geen rekening houdt met menstruatie

Moeilijkheden op school

Tijdens de les naar de wc gaan mag eigenlijk niet behalve in uitzonderlijke gevallen, want daar dient de pauze tenslotte voor. Wanneer je de situatie uitlegt aan de leerkracht (wat dus wil zeggen aan elke leerkracht afzonderlijk bij elk vak), zou het misschien mogen, maar dan zou het wel opvallen voor de rest van de klas en bovendien heeft de leerkracht daar ook geen zaken mee. Ook je tas meenemen naar de wc roept natuurlijk altijd vragen op. Aangezien menstruatie nog altijd gestigmatiseerd wordt en het dus iets is wat zo veel mogelijk moet verborgen worden, is het laatste wat je wilt wel dat iedereen op de hoogte is van wanneer jij je maandstonden hebt. Dus dan hoop je maar dat de medicatie die je inneemt om minder te bloeden, werkt en dat de combinatie van tampon en maandverband volstaat om het een lesuur of twee uit te houden. En omdat dat geen zekerheid is, doe je voor de zekerheid ook maar een langere T-shirt aan en heb je reserve ondergoed bij voor het geval dat. Gek eigenlijk, waar je met een vrouwelijk lichaam allemaal aan moet denken om iets natuurlijks te verbergen. 

Moeilijkheden op het werk

Ook bij (studenten)jobs is het soms moeilijk om je werk uit te oefenen tijdens die tijd van de maand. Ik heb enkele keren (volledige dagen) als hostess gewerkt en daar was niet meteen een wc dichtbij. Ik mocht toen ook geen tas bij me houden aangezien we ergens aan het onthaal moesten staan. Begin maar eens als je dan je regels hebt… Zelfs in een branche waar dus voornamelijk – en toen zelfs enkel en alleen – vrouwen werken, wordt er nog geen rekening gehouden met iets waar iedereen in die ruimte over kan meespreken. Het zit dus duidelijk diep geworteld in onze maatschappij dat alles wat bij menstruatie komt kijken, beter binnenshuis wordt gehouden… Alsof het iets vies is en daarom taboe. 

Iets dat verborgen moet worden

Ik herinner me nog in het vierde middelbaar dat een jongen mijn boekentas had afgenomen tijdens een uur studie. Waarom? Geen idee. Omdat hij was vergeten dat we niet meer in de kleuterklas zaten misschien? Alleszins, hij besloot om ook eens door de inhoud van mijn boekentas te gaan (na mijn mislukte pogingen om mijn boekentas terug te bemachtigen). Van zodra hij de rits van het vak waar ik een zakje met menstruatieproducten had zitten nog maar vasthield, keek ik al met bange ogen toe. Het zakje (jammer genoeg langs 1 kant doorzichtig) werd uiteindelijk al lachend door die jongen in het midden van de tafel gegooid waar we met bijna de hele klas zaten. Een meisje zei me toen meteen dat zij dit veel beter wegstopte in haar tas en al zeker niet in een doorzichtig tasje. Het kwam over als een soort van verwijt alsof ik ‘ontmaskerd’ was en het mijn eigen schuld was terwijl het wel helemaal onderaan in MIJN boekentas zat waar normaal niemand anders aan zou mogen komen zonder mijn toestemming. De enige schuldige in het verhaal was volgens mij die jongen, maar tegen hem werd helemaal niets gezegd…

Luxeproducten

Ook het feit dat tampons en maandverband heel lang als luxeproduct werden gezien en zo belast werden, is enorm fout. Pas sinds 2017 worden tampons, maandverband, inlegkruisjes en menstruatiecups met 6 procent belast in plaats van 21 procent. Toch blijven die producten vrij duur, vooral de bekende merken zoals Always natuurlijk. Gelukkig zijn er op verschillende plekken in de wereld intussen initiatieven om deze producten gratis ter beschikking te stellen in middelbare scholen zodat geen enkel meisje nog school moet missen omdat ze zelf geen menstruatieproducten kan aankopen. Het zou mooi zijn mocht dit ooit in de hele wereld zo zijn. Ik ben ervan overtuigd dat mocht menstruatie iets mannelijks zijn, er al lang veel meer van zulke initiatieven zouden zijn uitgerold. 

Verboden onderwerp

Wat ook een groot probleem is, is dat omdat er zo weinig over menstruatie gepraat wordt, er eigenlijk ook onvoldoende over geweten is. Na zelf te zoeken op het internet, zag ik dat meerdere experten zich al uitgesproken hebben over of een stopweek bij het gebruik van de pil wel nodig is. Dat was iets waar ik nog nooit over had nagedacht, aangezien een stopweek als vanzelfsprekend wordt beschouwd en er ook niets anders door een dokter wordt gezegd. Toch blijkt uit verschillende betrouwbare bronnen dat een stopweek helemaal niet nodig is. Er is zelfs niets natuurlijks aan, aangezien het innemen van hormonen ervoor zorgt dat ook een natuurlijke bloeding niet meer komt. Bij een stopweek zou het dus om een volledig kunstmatige bloeding gaan. “Waarvoor dient die bloeding tijdens de stopweek dan wel”, hoor ik je denken. Wel, verschillende bronnen geven aan dat omdat de kerk tegen anticonceptie is, er vroeger door die religieuze gemeenschap werd gepleit voor die stopweek als compromis. Je zou dus in principe – als het niet voor een andere medische reden wel nodig is – altijd je pil kunnen doornemen. Voor de duidelijkheid, ik ben geen dokter, ik baseer me enkel op wat ik zelf lees. Elke dokter zegt ook iets anders. Sommigen zien er geen probleem in dat een pil wordt doorgenomen, anderen zwijgen er liever over. Maar het feit dat hier gewoonweg geen eenduidig antwoord op bestaat, is problematisch. Het gaat tenslotte wel over de helft van de wereldbevolking en antwoorden hierop zouden dus wel nogal van pas kunnen komen…

In het algemeen is het dus belangrijk dat alles wat menstruatie betreft, genormaliseerd wordt en zeker geen taboe meer is. Er zou ook geen schaamte mogen worden aangepraat voor het gebruik van menstruatieproducten. In plaats van met een hele tas naar de wc te gaan of een tampon zo onopvallend mogelijk in je mouw te steken tot aan de wc, zouden we die eigenlijk gewoon moeten kunnen bovenhalen zonder rare blikken te krijgen. We zouden er tot slot gewoon open moeten kunnen over praten alsof het de normaalste zaak van de wereld is, want dat is het ook. 

Enkele gelijkaardige blogposts die je misschien ook graag leest:

Volg mij op Facebook en Instagram om updates te krijgen van mijn blog!