Wanneer ik deze week de nieuwsbrief van Global Citizen in mijn mailbox zag komen, moest ik toch even slikken. Ongeveer duizend vrouwen en meisjes in Peru zijn tijdens de pandemie verdwenen. Er bestaat jammer genoeg geen register dat deze vermissingen bijhoudt waardoor het niet duidelijk is hoeveel van hen intussen zijn teruggevonden (op welke manier dan ook). Men gaat er wel van uit dat veel van deze vrouwen en meisjes het slachtoffer zijn geworden van femicide (een man die een vrouw vermoordt met gender als motief). Vaak is het zelfs de dader die de vrouw als vermist gaat opgeven, maar het is niet geweten of er uiteindelijk ook onderzoek naar wordt gedaan, blijkt uit het artikel op de website van Global Citizen.
Ik besloot verder te lezen over het onderwerp. Zo las ik dat er niet alleen meer verdwijningen zijn, maar dat er ook meer gevallen van seksueel geweld werden gerapporteerd tijdens de lockdown. Een telefonische hulplijn in Peru heeft maar liefst 17.000 telefoontjes gekregen over seksueel geweld specifiek tegen kinderen (voornamelijk meisjes) tijdens de eerste 107 dagen van de lockdown in het land. De problematiek vindt echter ook in andere Latijns-Amerikaanse landen plaats. In Colombia kwamen er zo gemiddeld bijna 22 aangiftes van seksueel misbruik tegen meisjes per dag in de periode van 25 maart (het begin van de lockdown daar) tot 23 juni. Door de lockdown zitten slachtoffers dan ook vaak vast bij hun misbruikers. Een thuis is voor veel vrouwen over de hele wereld namelijk jammer genoeg geen veilige plaats, en nu is dat net de plaats waar je best zo veel mogelijk blijft. Hoewel er vaak wordt gedacht dat verkrachtingen vooral door onbekenden in het midden van de nacht in een donker steegje plaatsvinden, is dat niet zo. Vaak is de dader iemand die de vrouw kent en wie ze misschien eerst vertrouwde zoals een familielid of haar eigen partner. En net nu zijn dit de personen waar je noodgedwongen nog vaker bij bent.
Verder las ik dat tienerzwangerschappen in Latijns-Amerika veel voorkomen en ook hier heeft de lockdown geen positief effect op. Enerzijds zijn er veel tienerzwangerschappen door het gebrek aan anticonceptie. Door de pandemie gaat zo goed als alle aandacht en al het budget in de zorgsector naar de bestrijding van het coronavirus waardoor anticonceptie moeilijker verkrijgbaar is. Anderzijds zijn er veel tienerzwangerschappen na een verkrachting. Normaal gezien is een abortus in deze situatie op veel plaatsen toegelaten (hoewel het ook dan door bepaalde instellingen wordt geweigerd), maar door de grote aandacht voor Covid-19, zijn er nog minder mogelijkheden dan anders om een abortus te laten uitvoeren.
In het algemeen worden bij elke crisis vrouwen en meisjes het hardst getroffen en dat is tijdens deze pandemie niet anders. Gevallen van huiselijk geweld, kinderhuwelijken en genitale verminking zijn nu al zichtbaar gestegen. Nu ook scholen gesloten zijn, is de vaak al geringe beschikbare scholing in bepaalde regio’s volledig ontoegankelijk en moeten jonge meisjes nog meer werken in het huishouden waardoor de kans op een goede toekomst verkleint. Tot slot is 70 % van al het personeel in de zorgsector wereldwijd vrouwelijk. Hierdoor worden vrouwen op dit moment meer blootgesteld aan het coronavirus en dus lopen vrouwen ook op dat vlak nog meer gevaar.
Een crisis kan gelukkig ook een aanleiding zijn voor verandering. Hopelijk komen er meer initiatieven en wetten die de rechten van vrouwen en meisjes wereldwijd beter beschermen. Er is namelijk nog geen enkel land ter wereld waar vrouwen dezelfde kansen hebben als mannen… Dat moet dringend veranderen. Ook zelf kan je een steentje bijdragen aan die verandering: lees daarvoor het blokje info hieronder.
Alle cijfers en feiten aangehaald in deze blogpost komen van de website van Global Citizen. Je vindt op die website duidelijke en accurate informatie die nuttig is om jezelf te informeren over hedendaagse problematieken zoals genderongelijkheid. Op deze website kan je bovendien zelf petities tekenen en andere acties ondernemen. Schrijf je dus zeker in op de nieuwsbrief (je kan zelf kiezen over welke onderwerpen/problematieken je vooral mails wil ontvangen). Een geïnformeerd burger is er tenslotte twee waard.
Enkele gelijkaardige artikels die je misschien ook interesseren:
- Waarom Internationale Vrouwendag nog steeds nodig is (2020)
- Internationale Vrouwendag 2019
- Julie Van Espen
Volg mij op Facebook en Instagram om updates te krijgen van mijn blog!