Boekentip: Becoming – Michelle Obama

Boekreview Becoming Michelle Obama

‘Becoming’ of ‘Mijn verhaal’ is een prachtig boek waarin je inzicht krijgt in hoe Michelle Obama van een jong meisje uit een gewone familie in Chicago, first lady van de Verenigde Staten werd.

Het boek is verdeeld in drie hoofdstukken: ‘becoming Michelle’‘becoming Obama’ en ‘becoming more’. We krijgen zo dus een blik op haar hele leven. Van hoe ze opgroeide tot hoe ze meer ging betekenen voor een heel land dan ze zich ooit had kunnen inbeelden. Michelle groeide op in een liefdevolle familie die het niet breed had in de South Side, een achtergestelde buurt in Chicago. Ze werd opgevoed met het idee dat onderwijs haar ver kon brengen en dat deed het ook. Haar ouders gaven haar alle kansen om naar de best mogelijke scholen te gaan, zelfs al waren die niet zo dichtbij en was het financieel niet altijd makkelijk. Michelle reflecteert op dit alles vanuit het ‘nu’ en beseft dat de opofferingen van haar ouders ten gunste van haar toekomst, haar hebben gemaakt tot wie ze vandaag is en daar uit ze ook een grote dankbaarheid voor.

Professionele leven

Ik spring even vooruit naar heel wat verder in het boek. In haar latere leven beschrijft ze enkele herkenbare zaken voor heel wat vrouwen. Als vrouw, en dan zeker als een niet witte vrouw, stond ze voor veel meer blokkades om carrière te maken dan overwegend witte mannen met hetzelfde diploma. Ook maakt ze in haar latere carrière de afweging tussen betekenisvol werk en werk om voldoende geld binnen te krijgen om twee kinderen op te voeden. Dit vindt dus plaats nadat ze Barack ontmoette. Die ontmoeting staat trouwens ook in het boek beschreven en kon eigenlijk niet romantischer zijn. Het vinden van liefde had bij Michelle echter veel gevolgen. De keuzes van haar man veranderden ook haar leven volledig, zonder dat ze zich er echt van bewust was hoe snel het allemaal ging en wat er juist gebeurde… tot het dan zover was en ze zich in het Witte Huis bevond. Haar grootste bekommernis tijdens het hele proces was duidelijk de invloed van het presidentschap op haar twee opgroeiende dochters. Ze laat blijken dat het een hele opdracht was om haar dochters een zo normaal mogelijk leven te laten leiden.

Presidentieel leven

De voormalige president begon in de politiek op laag niveau waarna hij steeds hoger mikte tot het presidentschap er kwam. De hele campagne die hiernaartoe leidde en vooral welke emoties die met zich meebracht, staat uitgebreid beschreven in het boek. De vooroordelen die ze hebben moeten doorstaan omwille van hun huidskleur en alle leugens die over hen verspreid werden tijdens de campagne, hebben zeker hun tol geëist. Michelle wilde eigenlijk niet in de politiek en heeft er vandaag zelfs nog steeds een afkeer van. Toch heeft ze ook met eigen ogen gezien welke positieve impact eruit kan komen. Tijdens het presidentschap van Barack zocht Michelle naar manieren om ook iets te kunnen betekenen. Dit deed ze door projecten te lanceren om kinderen aan te zetten gezonder te eten en Amerikanen meer te doen bewegen. Ze had officieel geen macht als first lady, maar door alle media-aandacht had ze wel een grote invloed en kon ze enkele mooie projecten verwezenlijken.

Voorbeeld voor vrouwen

 Intussen was Michelle ook een grote voorvechter van vrouwenrechten geworden. Ze is gepassioneerd om meisjes en vrouwen overal ter wereld meer kansen te geven en hen te doen geloven in hun toekomst. Zelf groeide ze niet in de beste buurt op en kwam ze uit een gezin met minder economische kansen. Toch heeft ze voor zichzelf een andere toekomst kunnen bekomen door haar doorzettingsvermogen en haar opleiding. Zo is ze een voorbeeld voor anderen.  Ze wil dat andere meisjes inzien dat dit ook voor hen mogelijk is en dat ze een mooie toekomst tegemoet kunnen gaan. Ik denk dat ze geslaagd is in het overzetten van die ambities tijdens de acht jaar waarin ze first lady was en ik vind het jammer dat (Amerikaanse) meisjes nu geen first lady meer hebben waarnaar ze kunnen opkijken.

Het boek schetst in het algemeen een mooi beeld van een first lady die verandering wil brengen ondanks de moeilijkheden die daarbij komen kijken. Ze wil een inclusieve maatschappij waar iedereen zich vertegenwoordigd en waardig voelt. Het is een mooie droom waar we met momenten jammer genoeg opnieuw heel ver vanaf lijken te staan.

Nog meer boekentips vind je in deze blogposts:

Volg mij op Facebook en Instagram om updates te krijgen van mijn blog!