173 kandidaten binnenkort in Parijse Lido voor finale Top Model International

Top Model international 2020

In Bergen, Henegouwen vinden de laatste repetities plaats voor de finale van de modellenwedstrijd Top Model International. De repetities in het businesscentre van cinema Imagix moeten de kandidaten voorbereiden op de show die op 19 januari 2020 plaatsvindt in het befaamde Lido in Parijs. Tot vorig jaar heette de wedstrijd nog Top Model Belgium, maar met de nieuwe naam wil de organisatie het internationale aspect van de competitie benadrukken. Het is dit jaar al de zestiende editie van de wedstrijd die voornamelijk bij onze Waalse landgenoten bekend is.

Op zondag 22 december vond de eerste repetitie in de gebouwen van Imagix plaats. De kandidaten oefenden er hun routine voor de finale in. Daarnaast pasten ze er hun outfits waarin ze zullen defileren tijdens de finale. Bij de repetities voordien in het nabijgelegen Van Der Valk Hotel, lag de focus eerder op het perfectioneren van hun loopje. De kandidaten hopen vooral dat deze wedstrijd voor hen een deur opent naar de modewereld. “Nu ik al tot in de finale ben geraakt, kruipt de competitiviteit toch in mijn vel, hoewel ik het iedereen gun”, zegt finaliste Amber De Muyt. Tijdens de repetities wachten de mama’s en papa’s van de jongere deelnemers geduldig in de wachtruimte. Hoewel het niet mag, piepen er regelmatig enkele ouders door het gordijn dat de wachtruimte en repetitieruimte van elkaar scheidt. De ouders zijn benieuwd naar hoe hun zonen en dochters het doen. “Het is een prachtige ervaring om dit eens mee te maken, ik ben heel trots op mijn zoon”, zegt een mama (Vahod). 

Nieuwe ervaringen

Er zijn meerdere categorieën waarin kandidaten kunnen deelnemen aan de wedstrijd, afhankelijk van hun leeftijd, geslacht en grootte. De grotere modellen behoren tot de categorieën ‘Top Girl Mannequin’ en ‘Top Boy Mannequin’. De iets kleinere modellen zitten in de categorieën ‘Top Girl Model Photo’ en ‘Top Boy Model Photo’. Bij de mannequins wordt de nadruk gelegd op een carrière als catwalkmodel, bij de fotomodellen eerder op fotoshoots. Tot slot zijn er ook de iets ‘oudere’ modellen, of toch in termen van de modewereld. Zij nemen deel in de categorieën ‘women’ en ‘men’. Ariya Termnitikul staat zo in de finale in de categorie ‘women’. “Ik heb altijd willen meedoen, maar durfde nooit,” begint ze, “mijn vriend heeft mij zonder mijn medeweten ingeschreven en tot mijn eigen verbazing werd ik geselecteerd voor de halve finale.” Ze is niet de enige waarbij het haar omgeving was die haar inschreef. Daphné Vandenbossche – die in de categorie van de fotomodellen meedoet – werd ingeschreven door haar vrienden: “Ze deden dit om mijn zelfvertrouwen een boost te geven, want zelf ben ik enorm onzeker.” Febe Govaert die net als Amber deelneemt bij de mannequins, schreef zichzelf in: “Tijdens een schooluitstap naar Nederland werd ik op straat aangesproken over of ik graag met een modellenbureau zou werken. Vanaf dan ben ik op zoek gegaan naar kansen in de modewereld en zo kwam ik uit bij Top Model International.”

Lopen op hakken

Hoewel de modewereld op het eerste gezicht veel glitter en glamour lijkt te zijn, bestaat het leven van de kandidaten vooral uit oefenen en nog eens oefenen. “Je moet heel hard werken om je loopje te perfectioneren. Ik had nog nooit op hakken gelopen voor ik deelnam aan deze wedstrijd. Dat was in het begin dus wel een beetje lastig, maar nu draag ik ze met plezier ook al ben ik met hakken van 12 cm, 1m95”, lacht Febe. “Tijdens de repetities heb ik veel tips en tricks gekregen om mijn loopje te verbeteren en om mooi te poseren. Toch kijken ze vooral naar de persoonlijkheid en hoe je deze toont op het podium, dat vind ik tof”, zegt Amber. Het hoogtepunt van al dat oefenen, is de show op 19 januari in het Lido op de Champs-Elysées. De kandidaten zullen tijdens het weekend in Parijs volledig ondergedompeld worden in het leven van een model. “De wedstrijd heeft voor mij echt een wauw-effect”, zegt Daphné. Toch geeft ze aan dat er ook wat minder positieve kanten aan de wedstrijd zijn.

Nee, het is niet gratis

Daphné vindt de voorbereiding en de manier waarop de kandidaten op de hoogte worden gehouden van wat er hen te wachten staat, wat chaotisch. Febe vindt dan weer dat er eigenlijk te veel meisjes in de finale zijn geraakt die er volgens haar niet in thuishoren. In haar categorie zijn ze met 53 kandidaten van de 173 in totaal. “Het heeft bovendien veel geld gekost. De tickets om de show bij te wonen zijn heel duur, je moet verplicht avondkledij hebben voor in Parijs en je moet ook nog eens sponsors vinden”, voegt ze toe. De kandidaten moeten voor zowel de halve finale als de finale sponsors zoeken. Indien ze die niet vinden, moeten ze het nodige geld er zelf leggen. “Ik wist helemaal niet dat dit moest aan het begin van de wedstrijd en opeens moest ik dan het geld bij elkaar hebben”, zegt ze verontwaardigd. Ook een andere mama (Kathleen) vindt het duur: “Mijn zoon wilde deelnemen en ik gun hem dat, maar het is een grote commerce. Bovendien heb ik het gevoel dat de winnaar gekozen wordt op basis van hoeveel geld je er tegenaan gooit.” Toch zijn de meningen over de sponsorgelden verdeeld. “Tot nu toe vind ik dat het er heel professioneel aan toegaat. We krijgen goede begeleiding en de organisatoren zijn heel vriendelijk. Natuurlijk schuilt er ook een commercieel aspect achter, maar dat vind ik normaal. Persoonlijk vind ik dat het niet doorgerekend wordt aan de kandidaten, buiten de vanzelfsprekende zaken dan. De prijzen die er te winnen zijn, maken dat de nodige kosten verantwoord zijn”, vindt Ariya. 

Wat hopen ze eruit te halen?

In elke categorie zal er een winnaar uitgekozen worden die mee mag gaan op een gezamenlijke reis met alle winnaars en de organisatie. De reis naar een tropische bestemming zal in het teken staan van allerlei fotoshoots om het portfolio van de winnaars uit te breiden en zo misschien kans te maken op een contract bij een modellenagentschap. Daarnaast worden er twee allround winnaars gekozen. Zij maken nog een extra reis naar een andere bestemming, ook met de bedoeling verschillende fotoshoots te houden. Febe wil heel graag winnen: “Toch weet ik dat de kans klein is aangezien we met zo veel zijn. Mocht ik niet winnen, hoop ik toch iemand te ontmoeten die potentieel ziet in mij als model en met me wil verder werken.” Amber hoopt vooral te kunnen groeien in de modewereld: “Normaal gezien hou ik niet zo van dit soort wedstrijden, maar mijn ervaring tot nu toe is heel positief. Of ik nu als laatste, tiende of eerste eindig, ik hoop gewoon dat er voor mij iets uitkomt dat me toelaat om verder te gaan in de modellenwereld.” Daphné ziet de wedstrijd als een kans om een contract bij een modellenbureau te bemachtigen waar ze zonder deze wedstrijd geen kans toe zou hebben. “Ik hoop dat er iets moois komt uit dit avontuur, maar het is gewoon al een grote overwinning om hier te staan. Ook mijn twee zoontjes en mijn dochtertje zijn heel fier op mij. Zelfs hun klasgenootjes supporteren mee voor mij, dat is echt fantastisch!” eindigt Ariya.

Na deze repetitie volgden er nog twee in eigen land. De laatste repetitie vindt plaats op de vooravond van de show in het Lido zelf. Op zondag 19 januari weten we wie de winnaars zijn van Top Model International 2020.