Moederdag: een brief aan mijn mama

Moederdag - een brief aan mijn mama

Vandaag is het Moederdag, een dag om je mama extra in de bloemetjes te zetten. Maar eigenlijk zou het van mij elke dag Moederdag mogen zijn. Elke dag opnieuw ben ik namelijk even dankbaar om een mama als de mijne te hebben.

De liefde, steun en vriendschap die ze me geeft, geeft ze me elke dag opnieuw. Door de jaren heen is mijn mama mijn beste vriendin geworden. Ze spoort me aan alle kansen in het leven te nemen, zelfs al betekent dat soms ook moeilijke momenten. Ze steunt me in alles wat ik doe en ze is mijn allergrootste fan. Net zoals ik die van haar ben. Ze heeft me altijd op de eerste plaats gezet en heeft vaak haar eigen gevoelens daarom weggecijferd. Ik hoop, mama, dat je weet dat je jezelf helemaal niet hoeft weg te cijferen. Dat we samen door problemen gaan, dat we steeds aan elkaars zijde staan en elkaar steunen. We zijn op de leeftijden gekomen waarop we alles tegen elkaar kunnen zeggen en waarop we elkaar vooral dingen kunnen bijleren en samen nieuwe dingen proberen. Jij hebt me de concertmicrobe meegegeven en ik ben blij wanneer ik jou ook nieuwe dingen kan laten proberen zoals eens een televisieopname bijwonen. Daarnaast creëren we samen nieuwe dromen en maken we reizen waarvan we nooit hadden gedacht ze te maken.

Je hebt me een fantastische basis gegeven voor het verdere leven waardoor ik heel zelfstandig in het leven sta, net als jij. Je hebt me ook realistisch genoeg opgevoed omdat je wilt vermijden dat ik dezelfde minder goede keuzes op bepaalde vlakken maak als jij. Ik weet dat je soms denkt dat ik door jou net iets té realistisch denk, maar ik blijf genieten van de kleine dingen en idealiter is dat samen met jou. Door op enkele avonturen op mijn eentje te gaan in het afgelopen jaar, weet ik dat ik het kan en dat je me onafhankelijk genoeg hebt opgevoed, maar tegelijkertijd besefte ik daardoor ook dat alles gewoon leuker is samen met jou, mijn beste vriendin

Het is dan ook ongelooflijk hoe sterk we op elkaar zijn ingespeeld. Wanneer we televisie kijken, geven we op exact hetzelfde moment dezelfde commentaar met bijna volledig dezelfde woorden. We denken gewoon hetzelfde en begrijpen elkaar zonder een woord te hoeven zeggen, behalve als het op kleuren aankomt: wat voor mij groen is, blijft voor jou blauw en omgekeerd. Maar dat terzijde. 😉

Er zijn jammer genoeg al veel mensen in je leven geweest die misbruik gemaakt hebben van je goedheid en die je helemaal niet hebben behandeld zoals jij verdient behandeld te worden. Ik ben daarom ook heel blij dat je beslist hebt om voor niets minder te gaan dan je waard bent en bepaalde mensen die je niet behandelden zoals je dat verdiende vaarwel hebt gezegd. Je hoeft echt geen genoegen te nemen in het leven. Dat heb je al genoeg gedaan. Ik hoop wel dat je toch nog een partner vindt waar je je goed bij voelt, iemand die je het respect geeft waar je recht op hebt. Je bent een sterke prachtvrouw en verdient alles wat je wilt in het leven om gelukkig te zijn.

Je hebt al zo veel bereikt en ik hoop ooit net zo succesvol in het leven te staan als jij. En ik weet het, je bent niet volledig gelukkig met wat je doet, maar blijft erbij omdat je mij de beste toekomst wilt geven. Je wilt dat ik kan doen wat ik wil in het leven. Ik apprecieer dat enorm, maar ik wens jou absoluut hetzelfde toe. Je hebt al zo veel moeten doorstaan en dan vooral die verschrikkelijke vechtscheiding en alles wat daarna kwam uit het verleden. Maar jij hebt altijd juist gehandeld en je moet jezelf dus helemaal niets verwijten, twijfel daar nooit aan. Je bent zo veel meer waard dan je denkt.

Ik ben blij dat we steeds meer dat negatieve uit het verleden achter ons laten en dat sinds we in Halle wonen, genieten centraal is gaan staan in ons leven. Het is gek hoe snel alles uiteindelijk toch opeens kan veranderen. Je mag trots zijn op wat je hebt bereikt. Je gaat bovendien in tegen alle stereotypes over alleenstaande mama’s die in de maatschappij leven. Ik ben enorm trots op jou en ik hoop oprecht dat je alles vindt wat je nodig hebt om 100 procent gelukkig te zijn en dus die laatste percentages nog op te vullen. 

Ik hou enorm veel van jou! Bedankt om zo een fantastische mama te zijn, ik zou niet weten wat ik zonder jou moest doen. Fijne Moederdag!

Veel liefs,

Nikita