Alweer uitstel voor de versoepeling van de abortuswet

Alweer uitstel voor de versoepeling van de abortuswet

Weet je nog dat de voorgestelde versoepeling van de abortuswet in november en december 2019 veelvuldig in het nieuws kwam? Voor een tijdje legden de nieuwsankers de kwestie dag na dag zorgvuldig uit: abortus zou mogelijk zijn tot 18 weken na de bevruchting in plaats van 12, de verplichte bedenktijd zou van 6 dagen naar 48u gaan en abortus zou nooit meer strafbaar kunnen zijn. Na weken opbouwende spanning en veel tegenwind van conservatieve partijen, verdween het feit stilaan uit het nieuws. Tot nu. Het punt stond op de agenda van de Kamer, maar de eindstemming zal toch nog eens uitgesteld worden omdat er een derde keer advies werd gevraagd aan de Raad van State. CD&V-voorzitter Joachim Coens dreigde bovendien zijn formatieopdracht voor een nieuwe federale regering stop te zetten als de stemming doorging. (intussen is dat weer opgelost, dat lees je ook in dit artikel van VRT NWS, maar de stemming blijft wel uitgesteld).

De stemming zou ook zonder Coens’ uitspraak niet zijn kunnen doorgaan, maar de partij legt wel weer de nadruk op hoe ver ze wil gaan om deze versoepeling er niet door te laten komen. Wat vinden conservatieve partijen toch zo bedreigend aan abortus? Het zou helemaal geen omstreden onderwerp mogen zijn. Ik zie geen reden waarom een vrouw bij een ongewenste zwangerschap niet de beslissing zou mogen nemen om die te beëindigen. Er wordt vaak beweerd dat het een manier is voor een vrouw om haar verantwoordelijkheid te ontlopen, maar in die beweringen wordt geen rekening gehouden met de omstandigheden. Er is namelijk jammer genoeg niet altijd sprake van wederzijdse toestemming. Waarom zou een vrouw dan nog meer pijn moeten doorstaan? Daarnaast heeft niet iedereen de mogelijkheid om in deze tijden een kind te onderhouden. En zelfs als een vrouw gewoon geen kinderwens heeft, zou ze nog de beslissing moeten kunnen nemen om het weg te laten halen zonder verantwoording af te leggen. Ja, je kan zeggen dat het kind afstaan voor adoptie een mogelijkheid is. Maar een zwangerschap van 9 maanden doorstaan, is neem ik aan niet simpel en kan ook traumatiserend zijn wanneer een vrouw dat kind dat in haar groeide dan moet afstaan.

Een veelgebruikt argument om de abortustermijn niet te verlengen, is dat er dan meer vrouwen een abortus zouden ondergaan. Nochtans zijn er niet meer abortusgevallen in landen waar de wet al soepel is, waaronder Nederland waar abortus kan tot 24 weken. Geen enkele vrouw zal tenslotte met plezier een abortus ondergaan. De verlenging van de abortustermijn geeft alleen meer mogelijkheden en dus voor vrouwen nog een terugweg wanneer de zwangerschap pas later ontdekt wordt. Wanneer de versoepeling er komt, hoeven Belgische vrouwen die een zwangerschap pas na 12 weken ontdekken tenminste niet meer naar het buitenland te gaan voor aan abortus. Want ja, iemand die echt een abortus wil laten uitvoeren, zal altijd wel een manier vinden zelfs al staat de wet niet aan haar kant. Dit terwijl de wet er juist is om mensen te beschermen, niet? Het lijkt me dan maar het minste dat deze vrouwen hun abortus in de beste omstandigheden kunnen ondergaan.

Ergens begrijp ik de controverse, want inderdaad een foetus van 18 weken is groter dan eentje van 12 weken. Toch denk ik niet dat dit een bepalend element kan zijn. Vergeet tenslotte niet dat we nog niet spreken over een mens. Hiermee zal ik ingaan tegen het standpunt van de gelovigen, maar in mijn ogen heeft een foetus in dat relatief vroege stadium nog geen ziel of gevoel. Is het dan wél gerechtvaardigd om een kind op de wereld te zetten waarvan je weet dat het geen kans heeft op een goede toekomst? In mijn ogen voorkom je dit beter en zo heeft de vrouw tenminste nog een kans om haar leven op te bouwen. 

Ik heb een sterk vermoeden dat als abortus mannen zou aangaan, dit een veel meer besproken onderwerp zou zijn… Het wordt tijd dat abortus niet meer als een zonde of misdaad gezien wordt, want dat is het in geen geval. De versoepeling van de abortuswet tegengaan, komt voor mij overeen met rechten van vrouwen proberen in te perken. En dat is volgens mij toch net de kant die we niet willen opgaan…

Misschien lees je ook deze blogposts graag:

Volg mij op Facebook en Instagram om updates te krijgen van mijn blog!