Youth Exchange van de EU in het prachtige Porto: mijn ervaring

jongerenreis naar Porto

Exact een jaar geleden zat ik nu een weekje in Porto te genieten van de Portugese zon met een twintigtal jongeren uit verschillende Europese landen. Die ervaring blijft me tot op de dag van vandaag erg dierbaar. Het was een project (if you give a sh*’t, give a vote) in de aanloop naar de Europese verkiezingen eind mei 2019 om jongeren meer te betrekken bij de Europese Unie en het stemmen. Wil je meer lezen over de inhoud van het project zelf? Lees dan deze blogpost in het Engels. 

Ik hou er enkel mooie herinneringen aan over

Nieuwe ervaringen

Toen ik naar Porto ging, was het de eerste keer dat ik alleen reisde. Het was dus zeker spannend, maar tegelijkertijd ook verrijkend en gewoon leuk om te doen. Eens aangekomen in het hostel, maakte ik kennis met de andere jongeren die deelnamen aan deze Youth Exchange. We gingen onmiddellijk samen de stad verkennen en leerden elkaar zo op korte tijd goed kennen. Ik deelde een kamer met een Kroatische en een Tsjechische, wat echt enorm leuk was. We hadden constant plezier. In de hele groep hing gewoon een fantastische sfeer. Iedereen had een open mentaliteit en zo had iedereen zijn plaatsje in de groep. Hoewel we allemaal verschilden, was het duidelijk dat we ook veel gedeelde interesses hadden, waaronder het willen bijleren over de EU en het stemmen. 

Nieuwe dingen bijgeleerd

Naast het bijleren over de Europese instellingen, leerden we allemaal over het leven in andere Europese landen door simpelweg met elkaar te praten. Hierdoor hebben deze landen voor mij ook een gezicht gekregen. Wanneer er nu iets op het nieuws komt over deze landen, denk ik onmiddellijk aan deze mensen. Hoewel ik hen intussen al een jaar niet meer gezien heb, heb ik wel het gevoel dat ik nog altijd bij hen terechtkan, al is het maar door een simpel berichtje via sociale media. Een Youth Exchange schept een onbeschrijflijke band en alleen al daarom zou ik het iedereen aanraden. Je leert elkaar op korte tijd heel goed kennen en bent bovendien op een nieuwe plaats die je samen ontdekt.

Het prachtige Porto

Porto was de perfecte plaats voor die Youth Exchange. We zaten in een hostel aan de monding van de Douro rivier en waren slechts een busrit verwijderd van het stadscentrum. De prachtige zonsondergangen, het bruisende leven van de stad en de tropisch uitziende rivierkanten gaven ons allemaal een heus vakantiegevoel. En dat eind april/begin mei! Ik denk dat we hiervoor allemaal graag even school (of voor sommigen werk) misten.

Enorm verrijkend

Deze ervaring heeft me ook veel bijgeleerd over mezelf. Mijn interesse in (Europese) politiek werd nog eens bevestigd en het werd me duidelijk dat ik graag nieuwe culturen en levenswijzes en gewoonweg nieuwe mensen leer kennen. Tot slot werd ook mijn zin in meer reizen absoluut aangewakkerd. Jammer genoeg staat dat wel even noodgedwongen op pauze door het coronavirus

Een mooie herinnering

Het doet goed om op deze ervaring te kunnen terugkijken en ik ben enorm blij dat ik de kans heb gegrepen wanneer die zich voordeed. Hierbij dus een reminder aan iedereen: zelfs als iets op het eerste gezicht uit jouw comfortzone lijkt te zijn, probeer het toch. Je kan er alleen maar uit leren (over jezelf maar ook door je wereldbeeld te verbreden) en alle mooie herinneringen zijn mooi meegenomen. Ik ben er zeker van dat ik het me verweten zou hebben mocht ik dit niet gedaan hebben. Ik had dit echt voor geen geld van de wereld willen missen! 

Misschien lees je ook graag deze artikels:

Volg mij op Facebook en Instagram om updates te krijgen van mijn blog!Tags: Reizen