Van student naar werkveld – #8

van student naar werkveld

Nadat ik in juni 2021 mijn bachelor in de Journalistiek behaalde, begon ik aan de opleiding Toerisme- en Recreatiemanagement. Nu het laatste academiejaar daarvan volop bezig is, zit ik ook meteen in mijn laatste jaar als student in het algemeen. Wat daarna komt is momenteel nog een vraagteken, maar dat moet allemaal duidelijk worden in de komende maanden. No pressure, right? In deze blogserie neem ik jullie mee in hoe ik mijn laatste jaar als student beleef en intussen antwoorden probeer te vinden over wat ik nadien ga doen.

Bewust vertragen

Het is alweer een tijdje geleden dat de laatste blogpost in deze serie verscheen. Net voor Nieuwjaar nam ik een pauze om me te focussen op mijn examens en de start van mijn laatste semester als student. Dus laat me eerst even vertellen wat er sindsdien allemaal is gebeurd.

Start van het laatste semester van mijn studies

Begin januari had ik examens en hoewel die goed gingen, had ik toch even een moeilijkere periode. De oorzaak was een mengeling van verschillende zaken. Enerzijds de examenperiode zelf, waar ik toch altijd een beetje stress voor heb (wat achteraf gezien eigenlijk nooit nodig is). Anderzijds, en misschien nog meer, de post-Nieuwjaar blues, het deprimerende nieuws over wat er in de wereld gebeurt en het overdenken dat weer op een hoog niveau stond. Het was even moeilijk om de positieve punten in de wereld te blijven zien. Maar tijdens de lesvrije weken na mijn examens, heb ik mijn batterijen opnieuw kunnen opladen. Niet dat ik niets te doen had in die weken, mijn agenda was nog steeds goed gevuld. Maar ik heb me wel proberen te focussen op mijn mentale gezondheid en dat heeft gewerkt. 

Begin februari begon ik dan aan mijn laatste semester in de opleiding Toerisme- en Recreatiemanagement. De laatste loodjes dus! En voor die laatste loodjes van mijn studie besloot ik mijn mentaliteit wat te veranderen en op verschillende vlakken te vertragen. Mijn leven heeft de afgelopen jaren zo’n hoge snelheid gehad dat ik nooit echt de tijd heb gehad om er veel bij stil te staan. Met het uitbrengen van mijn boek, mijn stage in Washington D.C. die ook enorm veel voorbereiding heeft gekost, constant als jobstudent te werken en alle andere projecten die ik daarnaast onderhield, ging alles vliegensvlug. De laatste keer dat ik tijd had om te ademen lijkt wel net voor het coronavirus toesloeg op onze maatschappij. Daartussen ben ik blijven gaan zonder ooit af te remmen.

“Voor de laatste loodjes van mijn studie besloot ik op verschillende vlakken te vertragen.”

Nu het laatste semester van mijn studie is begonnen, wil ik die tijd gebruiken om op adem te komen. Ik heb dit semester niet veel vakken meer op te nemen dus het voelt echt wel als uitbollen naar het einde van mijn studie – en dus het werkleven – toe. Maar hoe doe je dat nu juist, dat vertragen? Wel, één van de manieren waarop ik dat doe is door minder gejaagd door het leven te gaan. Ik nam bijvoorbeeld altijd de metro van het station naar de campus terwijl ik sinds februari opnieuw wandel (wat ik ook deed aan het begin van mijn studies). Ik ben dan iets langer onderweg, maar ik neem de toeristische route door de hoofdstad waardoor ik wel iets te zien krijg. Op die manier probeer ik de initiële verwondering die ik had bij het door Brussel wandelen toen ik begon te studeren, terug te halen.

Daarnaast ben ik ook sinds februari gestopt met mijn werk als jobstudent bij Libelle. Ik werkte sinds mijn laatste stage in 2021 eigenlijk bijna constant voor hen rond tijdelijke opdrachten die elkaar opvolgden. Sinds november stond ik in voor de online-pijler van de Libelle Leesclub en die opdracht kwam nu tot een eind. Hoewel mijn proactieve ik normaal gezien al een andere studentenjob zou gezocht hebben voor nadien, besloot ik dat nu niet te doen. Zo beperk ik de verplichtingen naast mijn studie zodat ik nog wat van de vrije tijd kan genieten voor ik het werkveld definitief betreed.

Boekenclubje

En die vrije tijd vul ik het liefst in door te schrijven. Waarom zou ik anders deze blog bijhouden? 🙂 Maar een andere favoriete bezigheid is lezen. Daarom ben ik in samenwerking met de bibliotheek van Halle een tweemaandelijks boekenclubje gestart gericht op jongeren. Op 16 maart komen we voor de eerste keer bij elkaar. Spannend! Ik zal de bijeenkomst immers leiden en voor mij is dat natuurlijk ook nieuw.

De voornaamste reden waarom ik de boekenclub wilde starten, is om leeftijdsgenoten uit de buurt die graag lezen te ontmoeten. Want waar leer je die anders kennen? Voor de eerste bijeenkomst lezen we alleszins ‘Prachtige wereld, waar ben je’ van Sally Rooney. Heb je zin om deel te nemen? Bekijk dan hier alle info en schrijf je gratis in. 🙂

Toekomstperspectief

En hoe het intussen nog gaat met mijn toekomstbeeld na mijn studies? Dat varieert. Het ene moment denk ik te weten welke richting ik uit wil en het andere moment twijfel ik weer over alles. Herkent iemand dit? Waar ik wel aan uit ben is dat ik een deeltijdse job wil vinden (welke juist, staat nog open) en daarnaast in bijberoep freelance als (reis)journalist aan de slag hoop te gaan. Zo heb ik volgens mij een goede mix van zekerheid en vrijheid, iets wat belangrijk is voor mij.

“Ik hoop binnenkort een deeltijdse job te vinden en daarnaast in bijberoep freelance als (reis)journalist aan de slag te gaan. Een goede mix van zekerheid en vrijheid.”

Misschien herinner je je nog dat ik het eerst vervelend vond dat ik mijn verkort traject Toerisme- en Recreatiemanagement nu toch op twee jaar in plaats van anderhalf jaar moet afleggen wegens een vernieuwing van het opleidingsprogramma. Hoewel ik nog steeds niet akkoord ben met de manier waarop Erasmushogeschool dit heeft aangepakt, ben ik nu wel opgelucht dat het werkleven daardoor nog iets langer wordt uitgesteld en ik deze tijd kan gebruiken om alles gewoon nog rustig verder uit te zoeken.

Ik ben alleszins heel blij met de kennis die ik heb opgedaan door zowel Journalistiek als Toerisme- en Recreatiemanagement te studeren. Ik heb het gevoel dat het echt de juiste keuzes zijn geweest voor mij en dat ik de opleidingen ook in de voor mij juiste volgorde heb gevolgd. Hopelijk loopt het vervolg ook nog zo vlot en maak ik de juiste keuzes… Maar dat zien we dan wel, zeker? 🙂

In de volgende blogpost vertel ik jullie onder meer graag over hoe de eerste bijeenkomst van de boekenclub is verlopen. Stay tuned! 🙂

Lees ook de eerdere posts in deze blogserie:

Volg mij ook op Instagram en Facebook om updates te krijgen over mijn blog! Op Instagram deel ik bovendien meer beeldmateriaal en daar krijg je een meer visuele inkijk in mijn leven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *